mafka-hydrolat-lawendowy

Hydrolat z kwiatów lawendy – jak i do czego stosować?

Hydrolat z kwiatów lawendy to jeden z produktów, który z całą stanowczością powinien być „must have” w każdej łazience. Dzięki delikatnemu działaniu i wielu możliwościom stosowania, zastąpi kilka kosmetyków lub poprawi działanie innych, naturalnych surowców, jak glinek czy olejów. 


Czym jest hydrolat z kwiatów lawendy?

Hydrolat, lub inaczej woda kwiatowa, powstaje w wyniku destylacji roślin. W trakcie tego procesu dochodzi do rozdzielenia olejków eterycznych od innych składników zawartych w roślinie. To, co zostanie z podziału jest właśnie wodą kwiatową, zawierająca śladowe ilości olejku eterycznego. W przeszłości wody kwiatowe były często uważane za produkt uboczny destylacji, jednak ze względu na ich doskonałe właściwości są obecnie uważane za równie ważny owoc tego procesu. Ponieważ hydrolaty zawierają tylko niewielką ilość olejku, mają znacznie łagodniejsze działanie i mogą być stosowane także do wrażliwej cery.

Już z definicji powinno wynikać, że buteleczki hydrolatów zawierają czystą esencję rośliny. Niestety, nie we wszystkich przypadkach tak jest, dlatego warto czytać składy kosmetyków. Nasz hydrolat z kwiatów lawendy to właśnie wyłącznie woda kwiatowa. Nie dodajemy do niej dodatkowych składników, które mają podkręcać działanie produktu. Hydrolat z kwiatów lawendy Mafka to w 100% naturalny surowiec kosmetyczny.

Jak działa hydrolat lawendowy?

Hydrolat z kwiatów lawendy dzięki niewielkiej zawartości olejku eterycznego, działa przede wszystkim przeciwzapalnie. Ale ma też szereg innych właściwości, dlatego uznawany jest za jeden z najbardziej uniwersalnych, delikatnych i bezpiecznych. Mimo to warto wymienić i podkreślić jego możliwości, aby wiedzieć, co dobrego dla nas robi. Hydrolat z kwiatów lawendy działa:

  • łagodząco
  • antyoksydacyjnie
  • przeciwzapalnie
  • gojąco
  • antyseptycznie

 

najlepszy-hydrolat-kazdy-rodzaj-cery

 

W związku z tym świetnie sprawdzi się przy cerze tłustej, mieszanej, dojrzałej, delikatnej, suchej, zniszczonej. Nie wszyscy również wiedza, bo wciąż rzadko się mówi o tym, że hydrolat z kwiatów lawendy rewelacyjnie działa na włosy i skórę głowy.

Jak stosować hydrolat z kwiatów lawendowy?

Na skórę:

  • po myciu twarzy w roli toniku
  • jako mgiełkę do twarzy (chłodzącą lub nawilżającą)
  • po goleniu i depilacji (działa łagodząco na podrażnienia)
  • jako bazę domowych masek do twarzy, np tych z glinką

Na włosy i skórę głowy:

  • w formie wcierki na podrażnioną i swędzącą skórę głowy
  • zmieszany z octem owocowym będzie świetną płukaną wzmacniającą i zapobiegającą elektryzowanie się włosów
  • dodany do maseczki z glinki na włosy, wzmocni jej działanie

 

dzialanie-hydrolatu-z-lawendy

 

Dzięki temu, że lawenda posiada właściwości uspokajające i relaksujące, warto sięgnąć po nią wieczorem, by zapewnić sobie dobrze przespaną noc. Wystarczy, że spryskamy poduszkę hydrolatem z kwiatów lawendy, a kojący zapach olejków eterycznych wprawi nas w błogi nastrój. Proste, prawda?

Hydrolat z kwiatów lawendy z powodzeniem zastępuje wiele kosmetyków i przyczynia się do łatwiejszego wprowadzenia w życie zasady „less waste”. Jest to produkt całkowicie naturalny, więc na efekty jego stosowania trzeba nieco poczekać, ale odwdzięczy się dając nam uspokojoną i zdrową skórę oraz lepsze samopoczucie.